فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 54 (پاییز 1400)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 54 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هادی رستمی، عباس ملک حسینی* صفحات 1-20

    بحث نابرابری توسعه در میان شهرها از موضوعاتی است که اخیرا در فرهنگ برنامه‎ ریزی منطقه‎ای مطرح شده است و هنوز در کشور ما جایگاه چندان مشخصی ندارد. اگرچه به سادگی بتوان اظهار کرد که ناحیه ای از ناحیه‎ ی دیگر از لحاظ توسعه، توسعه یافته تر یا عقب مانده تر است. ولی اندازه گیری کمی توسعه یافتگی کار ساده‎ای نیست. هدف از تحریر این مقاله تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان‎های استان همدان و تحلیل نابرابری‎های منطقه‎ای در این استان می‎باشد. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است و شاخص‎های مورد بررسی متشکل از پنج شاخص شامل بهداشتی - درمانی، اجتماعی و فرهنگی، آموزشی، اقتصادی (کشاورزی-دامداری)، جمعیتی، اشتغال، کالبدی و زیربنایی خدمات شهری می‎باشد.جهت تعین درجه توسعه یافتگی شهرستان‎ها و نابرابری‎های فضایی از منطق فازی استفاده شده است. به این صورت که ابتدا در سه سطح پایگاه قوانین فازی بررسی شدند و در هر سال میزان توسعه یافتگی هر شهرستان مشخص شد و سپس با استفاده از روش ضریب اختلاف ویلیامسون روند نابرابری فضایی در استان تعیین شد. طی سال‎های 80 تا 93 نتیجه‎ای که از تحقیق فوق حاصل شد نشان می‎دهد که شهرستان همدان با 65/0 به عنوان برخوردارترین شهرستان در رتبه اول و شهرستان فامنین با 29/0به عنوان محروم ترین شهرستان در رتبه آخر شهرستان‎های استان می‎باشد. الگوی ساختار حاکم بر فضای استان همدان مرکز - پیرامون می‎باشد که این مساله توجه هرچه بیشتر مسولان و برنامه‎ریزان را به توزیع برابری امکانات در شهرهای شمالی را معطوف می‎دارد.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، نابرابری‎های فضایی، منطق فازی، سطح بندی، همدان
  • مجتبی رفیعیان*، نفیسه زاهد صفحات 21-46

    وجود تله های فضایی فقر باعث عدم توسعه شهری منسجم و موثر‎‎ می‎شود و به جامعه شهری بسیار آسیب می رسانند. ساکنان تله های فقر شهری از محروم ترین شهروندان هستند؛ از کمترین امکانات و خدمات شهری برخوردار هستند و یکپارچگی بسیار ضعیفی با بافت شهری و ساکنان شهری دارند. توجه سیاست گذاری های شهری به تله های فقر و جلوگیری از پیدایش و عمیق تر شدن آن ها بسیار مهم و ضروری است که بر این اساس ابتدا باید عوامل موثر‎‎ شناخته شوند تا سیاست هایی مطابق با آن ها طراحی و اجرا شوند. در این مطالعه به تحلیل فضایی تله های فقر در شهر قم پرداخته شد. در این فرآیند، برای بررسی عوامل موثر‎‎ و سپس سنجش میزان فقر و محرومیت محدوده ها از مدل تحلیل عاملی نوع R استفاده شد، نتایج یافته ها نشان داد که 5 عامل از عوامل اصلی و تاثیرگذار بر پیدایش تله های فقر در شهر قم می باشند و این عوامل در مجموع 93/88 درصد از فقر شهری را تبیین می کنند. با استفاده از امتیاز عاملی محدوده ها، گونه ها به 5 طیف از محدوده هایی با میزان فقر بسیار کم تا محدوده هایی با شدت فقر بسیار زیاد طبقه بندی شدند. در این دسته بندی تله های شهرک صاحب الزمان، جمکران و اسماعیل آباد دارای بیشترین میزان فقر و محرومیت شهری بودند. برای سنجش پراکنش فضایی تله های فقر از ضریب موران و آماره عمومی G استفاده شد. نتایج نشان داد که این الگو در شهر قم خوشه ای و با تمرکز بالاست و همچنین نتایج تحلیل همبستگی نشان داد میزان محرومیت تله ها با شاخص های تعداد شاغلان در گروه کارگران ساده، نرخ اجاره نشینی، نرخ بی سوادی، فقدان تسهیلات اولیه مسکن، مسکن ناپایدار و بی کیفیتی محیط مسکونی همبستگی بسیار قوی دارند. بنابراین مهمترین اقدامات باید در جهت بهبود وضعیت مسکن، بهبود وضعیت اشتغال و بهبود دسترسی به خدمات عمومی از جمله خدمات آموزشی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، تله های فضایی فقر شهری، محرومیت شهری، شهر قم
  • سعید تقی پور، علیرضا استعلاجی* صفحات 47-74

    هدف این تحقیق بررسی نقش دفاتر خدمات ارتباطی و اطلاعاتی (فناوری اطلاعات و ارتباطات شهری و روستایی) در توسعه اقتصادی در بین کاربران استان قزوین می باشد. روش تحقیق در این مطالعه پیمایشی و کمی است که برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه کمک گرفته شده است. نمونه آماری شامل 400 نفر از کاربران دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات شهری و روستایی (استان قزوین) بوده که با روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که روستاییان معتقدند که دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات شهری و روستایی می تواند در ابعاد گوناگون اقتصادی آثار مثبتی برجای گذارد. همچنین یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین توسعه اقتصادی و عملکرد دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات شهری و روستایی استان قزوین(46/0r =) همبستگی وجود دارد. در استان قزوین هم،‎ بین توسعه اقتصادی و متغیرهای آگاهی کاربران از عملکرد دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات (421/0=r)، میزان استفاده افراد نمونه از خدمات دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات (359/0=r)، میزان دسترسی این افراد به خدمات دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات (58/0r =) همبستگی وجود دارد. به عبارتی با افزایش میزان آگاهی، دسترسی، استفاده از خدمات دفاتر و عملکرد دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات آن میزان توسعه اقتصادی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه اقتصادی، دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات شهری و روستایی، میزان دسترسی به خدمات دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات، استان قزوین
  • سعید امان پور*، محمدعلی فیروزی، محمدحسین شاکرمی صفحات 75-98

    کشور ایران به دلیل قرار گیری روی کمربند زلزله خیز جهان به طور مکرر با زلزله مواجه می‎شود. به تبع شهر خرم‎آباد نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با توجه به وجود گسلهای اصلی و فعال در منطقه در پهنه خطر زلزله خیزی بالا قرار گرفته است. بافت قدیم شهر خرم‎آباد نیز بر اثر قدمت بناها، فرسودگی بافت و دسترسی نامناسب و عرض کم معابر، ضعف زیرساخت‎ها، به عرصه‎های آسیب پذیر در برابر حوادث و سوانح طبیعی و انسان ساخت تبدیل شده است.هدف اصلی این پژوهش، بررسی و تحلیل عناصر تاثیرگذار بر میزان ناپایداری بافت‎های فرسوده در راستای افزایش ایمنی این بافت‎ها جهت ارتقاء شرایط سکونت و در واقع توسعه پایدار آن بافت‎ها می‎باشد.ماهیت تحقیق، نظری-کاربردی و نوع مطالعه، توصیفی تحلیلی است. از این رو در این پژوهش، میزان آسیب پذیری و ناپایداری بافت فرسوده شهر خرم‎آباد در مقابل زلزله بررسی شده است و با دیدگاه کل نگر شاخص‎های اجتماعی، اقتصادی، کالبدی، خدمات اضطراری، درجه زلزله خیزی و... بررسی و با مدل AHP میزان ناپایداری شاخص‎های مذکور اولویت بندی و تحلیل گردیده است. نتایج پژوهش نشان می‎دهد که در اکثر شاخص‎های مورد بررسی بویژه در زمینه شاخص‎های کالبدی مانند؛ سطح اشغال، اندازه قطعات، مصالح ساختمانی، قدمت ابنیه، وضعیت دسترسی، دسترسی به خدمات اضطراری و... بافت فرسوده شهر خرم‎آباد آسیب پذیر بوده و ناپایدار می‎باشد و کارایی لازم را در مقابل بحران احتمالی ندارد.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، آسیب پذیری، زلزله، ناپایداری، خرم‎آباد
  • محمدرضا زندمقدم، حسین الماسی مفیدی*، پروانه زیویار صفحات 99-122

    به طورکلی یکی از مهم ترین وظایف مدیریت شهری در هر شهری اعم از شهرهای کوچک و بزرگ، تامین خدمات شهری مناسب برای شهروندان می باشد که در صورت تحقق آن، هم باعث افزایش کیفیت زندگی شهروندان می شود و هم باعث ارزیابی مثبت از عملکرد مجموعه مدیریت آن شهر می شود. اما یک مسئله مهم در بخش تامین خدمات شهری، نحوه توزیع آن ها در سطح شهر می باشد که عامل مهمی در جهت جلب رضایت و رفع نیاز شهروندان به عنوان هدف اصلی مدیریت شهری می باشد. این مقوله در شهرهای متوسط به دلیل دسترسی ناکافی شهروندان به خدمات شهری نمود بیشتری دارد. در همین راستا این تحقیق ابتدا با روش توصیفی - تحلیلی ابتدا میزان رضایت شهروندان شهر بومهن از دسترسی به خدمات شهری را بررسی کرده است و سپس پراکنش فضایی رضایت مندی شهروندان از دسترسی به خدمات شهری را موردبررسی قرار می دهد. جهت تحلیل اطلاعات گردآوری شده از نرم افزار SPSS وGis  استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که درمجموع میزان رضایت شهروندان شهر بومهن از خدمات شهری موردبررسی کم بوده است و به غیراز خدمات آموزشی که میزان رضایت شهروندان در آن مناسب ارزیابی شده است بقیه خدمات وضعیت چندان مناسبی نداشته اند. از طرفی بررسی پراکنش فضایی رضایتمندی از خدمات شهری در شهر بومهن نشان می دهد که در بخش مرکزی میزان رضایت بیشتری نسبت به بخش های حاشیه ای بخصوص بخش جنوبی و شمالی شهر وجود دارد.

    کلیدواژگان: پراکنش فضایی، خدمات شهری، شهر بومهن
  • حسنعلی فرجی سبکبار*، مرضیه صداقت کیش، علیرضا رحمتی صفحات 123-146

    در هر گونه از تحلیل داده های جغرافیایی تعریف واحد پایه برای مطالعه اثرات مستقیم بر نتایج دارد. مسئله اساسی در مطالعات فضایی، ارایه تعریف دقیق از واحدهای فضایی تحت مطالعه می باشد. ضرورت تعریف واحدهای پایه مطالعه از این جهت است که اگر برای مثال رابطه سطح درآمد و میزان ارتکاب به جرم را یک بار در سطح واحدهای همسایگی و بار دیگر در سطح مناطق شهری مورد بررسی قرار دهیم نتایج متفاوتی حاصل خواهد شد. این مشکل از این جهت به وجود می آید که داده های اولیه (برای مثال سرشماری) در سطح بلوک های آماری منتشر می شوند و ما مجبور به ترکیب این داده ها در مقیاس واحد همسایگی یا مناطق شهری یا هر الگوی پایه دیگر برای مطالعه هستیم. از آنجایی که انتخاب این واحدهای پایه قاعده خاصی ندارد و اختیاری است نتایج متفاوتی به دست می آید. در واقع نتایج تحلیل های آماری مستقل از مقیاس واحد پایه مطالعاتی نمی باشد. این مسئله اولین بار توسط جلک و بیل[1] تحت عنوان مسئله واحدهای فضایی متغیر شناسایی شد. هدف از این پژوهش شناسایی واحد پایه فضایی است که پس از ترکیب داده ها در آن واحد، کمترین انحراف نسبت به داده های اولیه داشته باشد. روش تحقیق مقایسه ای تطبیقی می باشد و از لایه های رقومی بلوک های آماری برای انجام تحلیل آماری بهره برداری شده است. در این پژوهش سه واحد پایه بر مبنای شبکه معابر، محلات شهری و الگوی راست گوشه انتخاب و با استفاده از 20 شاخص جمعیتی و پارامترهای مرکزی و پراکندگی و همبستگی تاثیر مسئله واحدهای فضایی متغیر (MAUP) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج گویای این است که واحد پایه راست گوشه کمتر تحت تاثیر MAUP قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: واحدهای پایه مطالعاتی، واحدهای فضایی متغیر، شاخص های جمعیتی، زنجان.
  • فاطمه اسماعیلی، مریم ایلانلو* صفحات 147-166

    سنجش از دور فناوری کلیدی برای ارزیابی وسعت و مقدار تغییرات پوشش اراضی است که اطلاع از این تغییرات به عنوان اطلاعات پایه برای برنامه ریزی‎های مختلف اهمیت ویژه ای دارد. در این پژوهش تغییرات کاربردی اراضی طی 20 سال گذشته با استفاده از نرم افزار TerrSat و امکان پیش بینی آن در آینده با استفاده از مدل زنجیره مارکوف منطقه رامهرمز مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور، تصاویر سنجنده‎های TM لندست 5، OLI لندست 8 به ترتیب برای سال‎های 1996 و 2016 به همراه نقشه‎های توپوگرافی و پوشش منطقه استفاده شد. تصاویر هر دو مقطع زمانی به چهار طبقه کاربری اراضی: اراضی ساخته شده دست بشر، اراضی مزروعی، اراضی کشاورزی و بایر طبقه بندی شدند. بنا بر نتایج به دست آمده، اراضی ساخته شده توسط با میزان 1/39 درصد بیشترین تغییرات مثبت و اراضی دارای پوشش گیاهی با میزان 1/29- درصد بیشترین تغییرات منفی را در منطقه داشته اند و روند مناطق جنگلی روندی نزولی بوده است. سپس به وسیله مدل پیش بینی سخت و تصاویر طبقه بندی شده (1996-2016)، نقشه پوشش سال 2016 با به کارگیری مدل تغییر زمین پیش بینی شد. پس از ارزیابی مدل، میزان صحت کلی برابر با 09/83 و ضریب کاپای برابر با 79/0 به دست آمد که بیان کننده انطباق زیاد بین نقشه پیش بینی شده و نقشه طبقه بندی شده است. با وارد کرده نقشه پوشش زمین سال 2016 به مدل ساز تغییر زمین، نقشه پیش بینی پوشش سرزمین سال 2025 تهیه شد نتایج نشان داد 102 هکتار از اراضی کشاورزی، 178 هکتار از مناطق پوشش گیاهی کاهش می‎یابند.

    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، کاربری اراضی، مدل ساز تغییر زمین، شهر رامهرمز
  • امیرمحمد قویمی*، غلامرضا حقیقت نائینی، فریبا قرایی، میترا حبیبی صفحات 167-194

    در سال‎های اخیر نقدهای بسیاری در مورد میزان عمومیت فضاهای جدید شهری و از میان رفتن و یا کاهش شایان توجه عمومیت این فضاها در مقایسه با فضاهای شهرهای سنتی، مطرح گردیده است. به نظر می‎رسد بیشتر تحلیل‎های اخیر از هنجارهای گفتمان جامعه مدنی متاثر شده اند. اما با وجود نظریه پردازی‎های موجود در گفتمان جامعه مدنی تحت عنوان ایده عرصه عمومی، هیچ یک از آثار موجود تا مرحله ارایه عامل‎های سازنده عمومیت فضاهای شهری پیش نرفته اند و اجماعی بر سر معیارهای داوری درباره عمومیت این فضاها وجود ندارد. با توجه به این شکاف نظری، طرح ریزی پژوهشی با هدف مقایسه میزان عمومیت فضاهای جدید و فضاهای سنتی شهری با رهیافت دستیابی به معیارهای ارزیابی عمومیت فضاها در گفتمان جامعه مدنی و بررسی قابلیت کاربست آنها برای فضاهای شهری بایسته است. مقاله پیش رو با این هدف ابتدا با شیوه تحلیلی و توصیفی به مرور ساختارمند انگاره‎های اندیشمندان و تجربه‎های پژوهشی مرتبط پرداخته است و در گام بعدی قابلیت کاربست عامل‎های به دست آمده را به عنوان معیارهایی برای داوری عمومیت فضاهای شهری، از طریق روش دلفی بررسی نموده است. مشخص گردید که چهار عامل دسترسی همگانی، انطباق پذیری، تعامل و گفتگو و مصونیت، برای قضاوت درباره عمومیت فضاهای شهری مناسب هستند. بر این پایه، با هدف پاسخ به پرسش اصلی پژوهش، میزان عمومیت فضای جدید ارگ تجریش و فضای سنتی بازار تجریش مقایسه گردیدند. نتایج نشان داد که موفقیت این دو فضا در دو عامل مصونیت و تعامل و گفتگو تفاوت معنی داری دارند. اما میزان عمومیت دو فضا تفاوت معنی داری را نشان نمی‎‎دهد.

    کلیدواژگان: عمومیت فضاها، فضاهای عمومی شهری، عرصه عمومی، جامعه مدنی، عمومیت
  • تقی تقوی زنجانی*، لیلا ابراهیمی صفحات 195-214

    تا به امروز در خصوص نوسازی بافت فرسوده شهری، نظریه هایی در عرصه‎های موضوعی مختلف ارایه شده است. در جامعیت انتظام یافته این آشوب غالبا فرسودگی یکی از مهمترین مسایلی است که بافت های شهری بدان مبتلا می شوند و باعث بی سامانی، عدم تعادل، عدم تناسب و بی قوارگی بافت های شهری می شود و مساله اصلی فقدان یک رویکرد علمی از حیث دستیابی به شهری سالم است. این پژوهش با هدف شناسایی شاخصهای نوسازی بافت فرسوده با تاکید بر رویکرد شهر سالم، به روش پژوهشی مطالعات متون تخصصی شهرسازی، و مطالعات میدانی به منظور تبیین مفهوم و تدوین الگوی نوسازی بافت فرسوده مبتنی بر تحلیل توصیفی تطبیقی شاخص های شهر سالم صورت پذیرفته است. محدوده مورد مطالعه پژوهش بافت‎های فرسوده شهر قایمشهر برمبنای شاخص‎های سه گانه فرسودگی کالبدی مصوب شورای عالی معماری و شهرسازی به مساحت 347 هکتار در سال 1386 به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی رسیده است و در سال1395نزدیک به 33000 هزار نفر جمعیت داشته است.
    جامعه آماری این پژوهش از طریق فرمول کوکران، 385نفر محاسبه گردید. اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری شدند و با استفاده از آزمون کولموگروف اسمیرنف نرمال بودن  داده‎ها مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS و از طریق آزمونLinear Regression تحلیل گردیدند. نتایج پژوهش نشان دهنده این است که، همبستگی در زیرشاخص کوتاهی سفر و پس از آن کیفیت فیزیکی مناسب شبکه و حوزه خدماتی (شعاع عملکردی) کاربری‎های خدماتی می‎باشد که این امر نشان دهنده کیفیت بسیار پایین شبکه ارتباطی منتج از نفوذناپذیری در خصوص دسترسی به خدمات در این سکونتگاه ها می‎باشد.

    کلیدواژگان: نوسازی، بافت فرسوده، شهر سالم، قائمشهر
  • غلامرضا مختاری فریور، کریم حسین زاده دلیر*، حسین نظم فر صفحات 215-237

    کلان شهرها به جهت برخورداری از کارکردهای بسیار متعدد دارای روابط و پیوندهای قوی با نواحی پیرامونی و بالاخص روستاهای حوزه نفوذ بوده و این ارتباط تاثیرات عمیقی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی کالبدی روستاها برجا می گذارد. انباشتگی اقتصادی شهرها ناشی از روابط اقتصادی شهر و روستا مزایایی را برای جذب اشتغال روستایی و کار خارج از روستا فراهم کرده و باعث شکل گیری مهاجرت های روستا-شهری می شود.کلان شهر تبریز، در دوره های تاریخی متعدد، نقش فراملی قوی را از اروپای شرقی تا آسیای جنوبی و میانه بر عهده داشته است که نشان دهنده نقش انکارناپذیر آن در بر عهده گرفتن برخی کارکردهای تخصصی قوی برای ایفای این وظیفه است. این ارتباط متقابل و دوسویه بین کلان شهر تبریز و حوزه نفوذ آن از طرفی به گسترش کالبدی بیش از پیش شهر و تبدیل آن به کلان شهری ملی و از طرفی دیگر به گسترش کالبدی روستاهای اطراف و تغییرات کاربری وسیع در این روستاها به همراه تغییرات وسیع جمعیتی، اقتصادی، فرهنگی و... می شود که این مسئله موضوع اصلی این تحقیق را شامل می شود و هدف اصلی آن پایش و ارزیابی نقش گسترش کلان شهر تبریز در اثر مهاجرت های روستا-شهری و تاثیر آن بر تغییرات کالبدی بخصوص تغییرات کاربری اراضی شهری است. این تحقیق از نظر هدف جز تحقیقات کاربردی و ازنظر روش جز تحقیقات توصیفی است. فرایند کار مبتنی بر استفاده از پرسشنامه و تحلیل گویه‎ها است. جهت نیل به اهداف تحقیق از آزمون های آماری آلفای کرومباخ، کلمگرف-اسمیرینف، تی- استیودنت و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج نشان می دهد ارتباط قوی بین شاخص های مهاجرت و تغییرات کاربری اراضی شهر تبریز وجود دارد چنانچه بیش از 85 درصد تغییرات کاربری اراضی توسط متغیرهای مهاجرت پیش بینی می شود.

    کلیدواژگان: مهاجرت های روستا-شهری، تغییرات کاربری اراضی شهری، کلان شهر تبریز، رگرسیون چند متغیره، تبریز
|
  • Hadi Rostami, Abbas Malek Hosseini * Pages 1-20

    Inequality in development among different cities has recently been under consideration of regional planning’s culture, and it is yet to be known in our country. It might look easy to comment on the development and backwardness of different regions, but quantitative measurement of the development cannot be considered a simple work. The purpose of this article is to determine the development level of cities in Hamedan province and also to analyze regional inequalities in this province.  The research method used in this article is descriptive – analytical and the five indicators including; healthcare, social, cultural, educational, economical (agricultural – animal husbandry), and demographic structural occupation and infrastructural urban services have been studied. To determine the assumptions of the research and level of development of the cities, fuzzy logic techniques have been used. The fuzzy model has been designed in three phases to estimate the level of the development of cities each year. In the next stage, the trends of spatial inequalities for cities have been specified by Williamson’s differential coefficient model using the outputs of the fuzzy model. The level of development over 13 years (1380 – 1393) indicates that Hamedan with a developmental index of 0.65 is considered as the most developed city and Famenin with a development index of 0.29 is determined as the least developed one. The Pattern of the structure governing Hamedan region is determined as center- environs which requires authorities’ special attention to the equal distribution of facilities in the cities of the northern part of the province.

    Keywords: development, spatial inequalities, fuzzy logic, Williamson’s differential coefficient, Hamedan
  • Mojtaba Rafieian *, Nafiseh Zahed Pages 21-46

    The poverty traps in urban areas cause lack of effective development in the society and harm the urban society. The residents of these urban poverty traps are the poorest ones. They always have the minimum urban services and facilities and are in the lowest level of integration with the urban context and its residents. Paying serious attention to urban policies which seems very necessary and important can prevent the emergence and deep poverty traps. Therefore, the effective factors, at first, should be characterized and then, policies should be designed and implemented in accordance with them. In this study, the most important factors affecting the formation of spatial poverty traps in the city of Qom have been examined. In this process, to review the factors affecting the formation of spatial poverty traps and measuring the poverty level, the factor analysis type R was used. The results showed that five factors are the main effective factors of the emerging poverty traps in Qom which explain 88.93 percent of urban poverty in this city. Using the factor score, the traps were classified to 5 ranges, from very low to very high poverty rates. In this classification Sahrak Saheb-al Zaman, Jamkaran and Ismael Abad’s traps had the highest level of poverty. To measure the spatial distribution of urban traps Moran's I coefficient and General Statistics G were used. The results showed that the spatial distribution of poverty traps has cluster pattern with a high concentration. Also, the results of correlation analysis showed that poverty rate of traps has a strong correlation between the indices of the number of unskilled workers, rental house rates, the rate of illiteracy, lack of basic facilities of housing, unsustainable housing, and poor quality of the residential environment. So the most important action plan should be done to improve housing conditions, improving employment and improving access to public services such as educational services.

    Keywords: urban spatial poverty traps, urban deprivation, factor analysis, Spatial analysis, Qom
  • Saeed Taghipour, Alireza Estalaji * Pages 47-74

    The purpose of this study was to investigate the role of information and communication services offices (urban and rural communication and information technology) in economic development among users of Qazvin province. The method of this study is survey and quantitative, for which a questionnaire was used to collect information. The sample included 400 users of the urban and rural communication and information technology (Qazvin province) who have been selected by multi-stage cluster sampling. Research findings show that the villagers believe that the urban and rural offices of information and communication can have positive effects on different economic aspects. Also, the research findings indicate that there is a positive correlation between economic development and performance of the offices of information and communication services in urban and rural areas of Qazvin province (r = 0.46). In Qazvin province, there are correlations between economic development and variables of user awareness of the performance of ICT offices (r = 0.421), the use of sample individuals from ICT offices (r = 0.359), the access level of these individuals to the ICT offices (r = 0.58). In other words, by increasing the level of awareness, access, use of the services of the offices and the performance of ICT offices, the level of economic development will increase.

    Keywords: information, communication technology, Economic Development, urban, rural information, communication offices, access to ICT services, Qazvin Province
  • Saeed Aman Pour *, Mohamad Ali Firuzi, Mohamad Hosin Shakarami Pages 75-98

    Iran is frequently faced with earthquakes due to its location on the earthquake-prone belt of the world. Consequently, the city of Khorramabad is no exception to this rule and due to the existence of major and active faults in the region is in the high seismic hazard zone. Lack of roads, weak infrastructure, has changed the areas vulnerable to natural and man-made accidents.The main objective of this study was to investigate and analyze the elements influencing the rate of instability of worn-out tissues in order to increase the safety of the tissues to enhance the conditions of residence and its sustainable development. The nature of research is theoretical-applied and the type of study is a descriptive-analytical one. Therefore, in this study, the degree of vulnerability and instability of the worn-out tissue of Khorramabad against earthquakes has been investigated and with a holistic view of social, economic, physical indicators, emergency services, and seismicity. The AHP model has been used and the degree of instability of these indicators has been prioritized and analyzed. The results show that in most of the studied indicators, especially in the field of physical indicators such as occupancy level, part size, building materials, building age, access status, access to emergency services, the worn-out tissue of Khorramabad is vulnerable and unstable and does not have the necessary efficiency against a possible crisis.

    Keywords: decay, Vulnerability, Earthquake, impermanence, Khorram Abad
  • Mohammad Reza Zandmoghadam, Hossein Alamsi Mofidi *, Parvaneh Zivyar Pages 99-122

    In general, one of the most important tasks of urban management in any city, both small and large cities, is to provide appropriate urban services for citizens, which, if realized, will both increase the quality of life of citizens and positively assess the performance of the city management. But an important issue in the provision of urban services is how they are distributed in the city, which an important factor in satisfying and meeting the needs of citizens as the main of goal urban management. This category is more prominent in medium-sized cities due to insufficient access of citizens to urban services. In this regard, this study first uses a descriptive-analytical method to first examine the level of satisfaction citizens of Bumhan with access to urban services and then the spatial distribution of citizens' satisfaction with access to urban services. SPSS and Gis software were used to analyze the collected information. The results of the research have shown that in general, the level of satisfaction of the citizens of Bumhan city with the studied urban services has been low and except for the educational services in which the level of citizens' satisfaction has been evaluated as appropriate, other services have not been in a good condition. On the other hand, the study of spatial distribution of satisfaction with urban services in the city of Bumhan shows that in the central part there is more satisfaction than the marginal parts, especially the southern and northern parts of the city.

    Keywords: spatial distribution, Urban services, Bumhan city
  • Hassanali Faraji Sabokbar *, Marzieh Sedaghatkish, Alireza Rahmati Pages 123-146

    In any type of geographic data analysis defining the primary unit has direct effect on the results. The key point in spatial studies is the exact definition of areal units. The necessity of defining the basic unit of study is that for instance if once we examine the relationship between income and crime rate in the neighborhood unit and again in the level of urban area, different results will be obtained. This problem originates from the fact that raw data (e.g. census) are shown in the census block format. So we have to aggregate this data into neighborhood units and urban areas or any other basic unit for our study. Since the choice of these basic units does not have any rule and is arbitrary, different results will be obtained. In fact results of statistical analysis are not independent of the scale at which analysis has been done. This problem was first identified by Gehlke and Biehlin as modifiable areal unit problem (MAUP). The purpose of this study is to identify the basic areal units which make the least bias in raw data after data aggregation in the unit. We have applied a comparative research method and layers of census blocks are utilized for statistical analysis. In this article, we have selected three basic units based on urban network, urban locality and fishnet as well as using twenty demographic indicators and measures of central dispersion and correlation to examine the effect of MAUP. The results indicate that rectangular base unit is less affected by the MAUP.

    Keywords: base unit of study, modifiable areal unit problem, Demographic Indicators, rectangular patter
  • Fatemeh Esmaeili, Maryam Ilanloo * Pages 147-166

    Measuring is a key technology for assessing the extent and amount of land cover variations the knowledge of which is of fundamental importance for different planning. In this study, land use changes in the past 20 years using the TerrSat software and its potential for prediction in the future were evaluated using the Markov chain of Ramhormoz. For this purpose, TM Landsat 5, OLI Landsat 8 was used for 1996 and 2016, along with topographic maps and area coverage. Images of both time periods were classified into four categories of land use: lands made by human hands, arable land, agricultural and uncultivated lands. According to the results, the lands made with 39.1% of the most positive changes and lands with vegetation cover with the rate of -29.1% have the most negative changes in the region and the trend of forest areas has been a downward one. Then, using the prediction model and classified images (1996-2016), the 2016 coverage map was predicted using the Earth-change model. After evaluating the model, the overall accuracy was 83.09 and the Kappa coefficient was shown to be 0.79, which indicates the high adaptation between the predicted map and the classified map. With the introduction of the land cover plan for 2016, the model for land-changeover, a 2025 land cover map was prepared. The results showed that 102 hectares of agricultural land and 178 hectares of vegetation cover had been reduced.

    Keywords: Satellite Images, land use, TerrSat software, land-change modeler, Ramhormoz
  • Amirmohammad Ghavimi *, Gholamreza Haghighat Naiini, Fariba Gharaii, Mitra Habibi Pages 167-194

    Urban space's publicness and decline in new urban space's publicness have been addressed by many researchers and commentators in recent years. Although their attitudes towards publicness have been mainly influenced by civil society discourse, and despite existing theories about publicness in the civil society discourse, none of them has introduced constructive factors for the publicness of urban spaces. Also, there is no consensus on the criteria for evaluating the publicness of these spaces. Considering this theoretical gap, the first step of this research is through a systematic review of scholars' opinions and research experiences to identify the component factors of the publicness of spaces in the civil society discourse. In the next step, the Delphi technique is used to evaluate the usability of these factors in assessing the publicness of urban spaces. The results show that only four factors, namely, public access, adaptability, interaction and discussion, and immunity can be used to assess the publicness of urban spaces.

    Keywords: space’s publicness, urban public spaces, Public Sphere, Civil Society, publicness
  • Taghi Taghavi Zanjani *, Leila Ebrahimi Pages 195-214

    So far, theories on the renovation of the worn-out urban tissue have been presented in various thematic areas. In the organized comprehensiveness of this chaos, burnout is often one of the most important issues that urban tissues suffer from and causes disorder, imbalance, disproportion and asymmetry of urban tissues and the main problem is the lack of a scientific approach to achieve a healthy city. The aim of this study was to identify the indicators of renovation of worn-out tissue with emphasis on the healthy city approach, using the research method of specialized urban planning texts, and field studies to explain the concept and formulate the model of renovation of worn-out tissue based on comparative descriptive analysis of healthy city indicators. The study area of ​​the worn-out structures of Ghaemshahr, based on the three indicators of physical worn-out approved by the Supreme Council of Architecture and Urban Planning, with an area of ​​347 hectares, was approved by the Supreme Council of Architecture and Urban Planning in 1386 and had a population of 33,000 in 1395. The statistical population of this study, 385 people, was calculated through Cochran's formula. The necessary data were collected through a questionnaire and the normality of the data was assessed using Kolmogorov-Smirnov test and finally was analyzed using SPSS software and Linear Regression test. The results show a correlation in the short trip sub-index and the appropriate physical quality of the network and service area (functional radius) of service uses, which indicates a very low quality of the communication network resulting in impermeability and instability of especial access to services in these areas.

    Keywords: renovation, worn-out texture, healthy city, Ghaemshahr
  • Gholamreza Mokhtari Farivar, Karim Hoseinzade Delir *, Hosein Nazamfar Pages 215-237

    With their many functions, metropolitan cities have strong relationships with the peripheral areas and especially the villages of the penetration zone, and this has a profound impact on the economic, social, cultural, and even physical aspects of the villages. Economic growth of cities is due to their economic relations. The city and the countryside have the advantages of attracting rural employment, creating out-of-village job opportunities and rural-urban migration. The metropolis of Tabriz, in various historical periods, has played a strong transnational role from Eastern Europe to South and Central Asia, which shows its undeniable role in taking on some strong professional functions to perform this task. This interconnection between the metropolitan city of Tabriz and its sphere of influence, on one hand, extends the physical development of the city to its national metropolis, and on the other hand, the physical development of the surrounding villages and extensive user changes in these villages, along with widespread demographic, economic and cultural changes will be obtained. This issue is the main subject of the present research and its main objective is to monitor and evaluate the role of the expansion of the metropolitan city of Tabriz by urban-rural migrations and its impact on physical changes, in particular, land use changes in the urban areas. This study concerning its purpose is a descriptive one and as the methodology is considered is an applied research which has been developed based on the questionnaires used in the study and analyzing its items. To achieve the objectives of the study, we used the Cronbach, Kolmogorov-Smirnov, T-Student and multivariate regression tests. The results show strong correlation between migration and change indicators if more than 85% of land use variations are expected by the migratory variables.

    Keywords: Rural-Urban Migration, urban land use changes, metropolitan area of Tabriz, Multivariate regression